PočetnaOdboriTematska područjaProgramVažni datumiUpute za prijavu radovaKotizacijaSmještajUpute autorimaKontaktiPrijavni obrazac / Application formEnglishGuidelines for writingPrijašnje konferencije
Nazad na Prijašnje konferencije

Konferencija 2011

 

Pod pokroviteljstvom Ministarstva uprave Republike Hrvatske, Veleučilište Lavoslava Ružičke u Vukovaru priredilo je 27. i 28. svibnja 2011. u vukovarskome Hotelu Lav prvu Međunarodnu konferenciju Razvoj javne uprave. U nazočnosti ministra uprave g. Davorina Mlakara, izaslanika ministra znanosti, obrazovanja i sporta g. Mirka Smoljića, vukovarsko-srijemskoga župana g. Bože Galića i vukovarskog gradonačelnika g. Željka Saboa, sudionike i uzvanike, njih preko 60, uvodno je pozdravio dekan Veleučilišta prof. dr. sc. Antun Pintarić.

 

Uz zahvalu pokrovitelju i Organizacijskome odboru, u svome govoru dekan Pintarić upoznao je nazočne s kratkom poviješću Veleučilišta i istaknuo da samo dobro ustrojena javna uprava predstavlja jamstvo dobroga i uspješnog društva i osigurava učinkovito rješavanje potreba svojih građana. Sudionici skupa, ugledni sveučilišni i veleučilišni predavači u području pravnih znanosti i gospodarstva iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije te (grado)načelnici i djelatnici domaćih i inozemnih ustanova poput Centra za europsku dokumentaciju i istraživanje Robert Schuman, Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, Državnoga ureda za reviziju, Hrvatskoga državnog arhiva, Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje, Instituta za kvalitetu i razvoj ljudskih potencijala, Lučke uprave Vukovar, Trgovačkoga suda u Osijeku, Zagrebačke županije i sl., založili su se u svojim izlaganjima i razmjeni mišljenja, nastupima i zaključnoj raspravi za veću javnost rada u upravi, bolji uvid u njezino postupanje te njezin građanski nadzor, a sve sa svrhom prilagodbe i izgradnje novih upravnih ustanova u društvima ovoga područja, poglavito u svjetlu skoroga hrvatskog priključenja Europskoj Uniji, u kojoj samo znanje i razvijenost države i njezinih (javnoupravnih) ustanova mogu predstavljati čvrstu osnovu za daljnje udruživanje i povezivanje. Pravi poticaj zanimljivoj raspravi i zaključcima nakon izlaganja svakako su dali i vrsni voditelji (dr. sc. Jadran Antolović, doc. dr. sc. Boris Bakota, prof. dr. sc. Vlado Belaj, prodekan za nastavu na Veleučilištu dr. sc. Milorad Ćupurdija, doc. dr. sc. Mirko Klarić, prof. dr. sc. Renata Perić, prof. dr. sc. Marinko Đ. Učur) i znalački uvodničari, poput gg. Borisa Blažinića, Ivice Čule i Nevena Šimca.

 

Gosti su također razgledali grad Vukovar i prostore Veleučilišta u pratnji prodekana za razvoj prof. dr. sc. Tihomira Živića i vodiča iz vukovarskoga Danubium Toursa, a odali su i počast poginulima u Domovinskome ratu na spomen-grobljima na Ovčari i u Vukovaru. Posljednjega dana Konferencije upriličen je i izlet, pa su sudionici imali prigodu nastaviti razgovor i posjetiti Ilok, najistočniji hrvatski grad, u kojemu su se zadržali u ugodnome druženju u Iločkim podrumima i na Principovcu.

 

U svojim izjavama nakon savjetovanja sudionici su izrazili zadovoljstvo uspješnom priredbom skupa, pohvalivši zamisao o sazivu 2. Međunarodne konferencije o razvoju javne uprave dogodine. Sve to veliki je zalog, ali i obveza za poboljšanja na idućoj Konferenciji.

 

Nacrt završnog dokumenta

 

Galerija

Pregledaj galeriju na cijelom ekranu ovdje.